Wie geeft mij zelfvertrouwen?

Wie geeft mij zelfvertrouwen?

4 reacties

Ik loop in een winkelstraat en ik merk op dat mensen die me tegemoet komen naar me kijken. Ik voel me zenuwachtig worden. Zit mijn haar misschien vreemd? Is mijn make-up uitgelopen? Heb ik vlekken op mijn kleding? Ojee, nu kijkt er alweer iemand naar me en lacht zelfs naar me! Ze kijken vast naar me omdat ik zo dik ben… Had ik vanmorgen maar niet ontbeten! Ik voel me lelijker en onzekerder dan ooit…”

Van wie deze gedachtes waren? Dit waren zo’n 20 jaar geleden mijn gedachten! En door onder andere deze negatieve gedachtes durfde ik steeds minder te ondernemen en ging ik me steeds minderwaardiger voelen.

Herkenbaar? Waarschijnlijk voor veel vrouwen wel. Of het nu om gewicht, lengte, oren of rimpels gaat, veel vrouwen zijn dagelijks bezig met zich zorgen maken om hun uiterlijk en zichzelf te veroordelen.

Gebrek aan zelfrespect is net een virus dat je lichaam binnensluipt en je afweersysteem ondermijnt. Het negatieve oordeel dat je over jezelf velt, heeft onder andere invloed op je:

 • stemming
 • verbale en non-verbale communicatie
 • houding
 • keuze van je vrienden en relaties
 • je onderneming
 • manier waarop je met anderen omgaat

Complimenten

Vaak hopen we meer zelfvertrouwen van buitenaf te krijgen. We gaan continu op zoek naar complimenten. Maar het effect van die complimenten blijft vaak uit. Dit komt doordat jouw kritische interne dialoog veel sterker is en dat zorgt ervoor dat alle complimenten in een “split second” teniet worden gedaan of dat je ze zelfs niet hoort!

Alles wat je aandacht geeft groeit

Als zelfvertrouwen niet van buitenaf kan komen, waar vandaan dan wel? Juist, van binnenuit! Met dezelfde kracht die jij je negatieve gedachtes hebt gegeven, kun je ook positieve overtuigingen creëren. Jij bent degene die bepaalt waaraan je aandacht besteedt. En weet dat alles waar jij aandacht aan geeft groeit, dus richt je op het goede!

Wat heeft het mij gebracht?

Toen ik mijn innerlijke kracht ontdekte waarmee ik mijn zelfvertrouwen kon opbouwen, begon de verandering. Langzaam maar zeker heb ik ervoor gezorgd dat:

 • ik zowel mijn innerlijk als uiterlijk mooi vind
 • ik mijn natuurlijke zelf kan zijn
 • ik weet wat ik wil en weet wat goed voor me is
 • ik stappen durf te nemen en mijn dromen najaag
 • ik waardevolle vriendschappen en relaties aantrek
 • ik volop geniet van het leven

Wil jij ook verandering?

Ga dan aan de slag. Kom in actie!

 1. Maken een lijst waarop je al je sterke punten noteert. Ga bij jezelf na waarover je tevreden bent, al is het maar een klein beetje. Denk zowel aan uiterlijke kenmerken (je sprekende ogen, je innemende glimlach, je slanke hals…) als je karaktereigenschappen (energiek, belangstellend, gevoelig, kalm…).
 2. Maak daarna een tweede lijst en noteer daarop alle positieve dingen in je leven. Dit kunnen grote of kleine dingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het diploma’s die je behaald hebt, het complimentje dat je vorige week kreeg, je goede band met je familie en vrienden, de zon die schijnt, je onderneming, een klant die je goed hebt kunnen helpen, etc.
 3. Heb je beide lijsten? Dan is het nu tijd voor de allerkrachtigste tool: het herprogrammeren van jezelf! Het is tijd om je beperkende overtuigingen aan te pakken. Hoe? Lees mijn blog Welke overtuigingen kies jij? en doe de oefening. Maak een vast ritueel van het ombuigen van je beperkende overtuigingen en sta versteld van de resultaten.
 4. Ik ben benieuwd welke bekrachtigende overtuigingen je nu hebt. Wat gebeurt er met je zelfrespect? Begint deze al toe te nemen? Ja? Mooi, kijk dan nog eens naar de lijst met je sterke punten. Zijn er al punten die je kunt toevoegen? En welke nog meer?
 5. Neem dan de volgende stap: doe nu de dingen die je door je gebrek aan zelfvertrouwen vermeed en plaats ze op de lijst met positieve dingen in je leven. Wat gebeurt er nu met je sterke puntenlijst en je overtuigingen? De spiraal die je eerst naar beneden bracht brengt je nu naar boven! Blijf nieuwe stappen nemen, want actie is de enige manier om te veranderen.

Fake it till you make it!

Het bouwen aan je zelfvertrouwen is hard werken en duurt langer dan een dag. Je hebt het ook in vele jaren afgebroken. Gun jezelf dus die tijd. Je krijgt er mooie dingen voor terug.

Daarom nog 1 tip voor wat je kunt doen tot het moment dat je kunt zeggen en denken ‘Ik hou van mij’: fake it till you make it!

Doe alsof je heel zelfverzekerd bent. Leef je zo goed mogelijk in deze rol in en langzaam maar zeker krijg je meer en meer zelfvertrouwen. Begin door thuis te oefenen met bewegen en praten als iemand vol zelfvertrouwen en doe het daarna in de supermarkt, in je onderneming, in het café,…

Oefen daarnaast met bovenstaande oefeningen, want alleen dan wordt zelfvertrouwen echt van jou.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen met deze oefening voor meer zelfvertrouwen. Waar loop je tegenaan? Laat je reactie hieronder achter.

Vond je deze informatie inspirerend?

Mis dan geen enkele update!
Meld je nu gratis aan om als eerste het laatste nieuws te ontvangen!

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

4 Reacties op "Wie geeft mij zelfvertrouwen?"

 1. Mooie blog, goed geschreven, zinvolle oefeningen….Alleen met 1 ding heb ik moeite. Het faken van zelfvertrouwen… Ik ben hier namelijk erg goed in, en kom steeds meer tot de conclusie dat ik gaandeweg mezelf hierbij kwijtgeraakt ben. Ik ben juist aan het oefenen mijn ‘ware zelf’ zelf te laten zien, mijn ‘true colors’. Toch ben ik blij dat ik kan doen alsof, en als het nodig is zal ik er zeker gebruik van maken, maar dan wil ik me er ook van bewust zijn dat het fake is.

  • Lia, bedankt voor je reactie! Inderdaad raak je jezelf kwijt door je zelfvertrouwen alleen te faken. Vandaar dat ik die alinea afsluit met ‘Oefen daarnaast met bovenstaande oefeningen, want alleen dan wordt je zelfvertrouwen echt van jou.’ Pas als je de onderliggende overtuigingen weet om te buigen, maak je je opgebouwde zelfvertrouwen echt eigen. Hartelijke groet, Daphne

 2. Martina says:

  Ik heb ook vreselijk met dit probleem gekampt. Een half jaar terug heb ik ergens anders een cursus zelfvertrouwen afgerond en kan wel verbetering voelen, maar nog niet zeggen dat ik er echt af ben. Ik zoek nog steeds nieuwe tips en trucs in de hoop op een dag te beleven dat mijn zelfvertrouwen weer op en top is.

  gr

  Martina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *